>>Wonen in dementievriendelijk Huizen

Wonen in dementievriendelijk Huizen

16-03-2017

WONEN IN DEMENTIEVRIENDELIJK HUIZEN

- Wordt u ook dementievriendelijk? Doe dan de test! -

In september 2014 is de gemeente Huizen samen met alle andere gemeenten in de regio dementievriendelijk geworden. Kort daarop kon wethouder Janny Bakker de sticker ‘dementievriendelijk’ op de deur van het gemeentehuis aanbrengen (zie foto). In 2015 hebben vervolgens B&W en vele gemeenteraadsleden zich laten registreren als dementievriend. Een mooi gebaar. Maar hoe zit het met ons, de overige inwoners?

Je bent pas een dementievriendelijke gemeente als mensen die lijden aan (beginnende) vergeetachtigheid herkend en erkend worden. Als zij voluit kunnen en mogen meedoen in alles wat er wordt georganiseerd. Het aantal ouderen (en daarmee het aantal mensen met dementie) neemt de komende jaren sterk toe. Zo’n tachtig procent van de mensen met dementie woont nog zelfstandig. Om te bewerkstelligen dat zij ten volle geaccepteerd worden, zouden alle, nou ja… zovéél mogelijk inwoners moeten aangeven dementievriendelijk te zijn. Hoe doe je dat en wat wordt er vervolgens van je verwacht?

Eerst is er de beslissing: ik wil dementievriendelijk zijn.

Wie wil niet vriendelijk en behulpzaam zijn ten opzichte van medeburgers die kampen met geheugenproblemen? De Werkgroep dementievriendelijk Huizen roept daarom alle inwoners van Huizen op om via www.samendementievriendelijk.nl aan te geven dat zij dementievriendelijk willen zijn. Alzheimer Nederland streeft ernaar dat zich in 2020 zeker 310.000 mensen hebben aangemeld. Waarom dat aantal? Omdat er naar verwachting in 2020 dat aantal mensen zal zijn zijn met dementie. Er zijn al gemeenten waarvan enkele duizenden inwoners zich hebben aangemeld. Ook in Huizen is zo’n aantal zeker haalbaar…

Leren om dementievriendelijk te zijn: doe de test en ‘Doe GOED’!

Op de website www.samendementievriendelijk.nl kun je een korte test doen die je ongeveer vijftien minuten kost. Daarin leer je hoe je je volgens de methode ‘Doe GOED’ op elk moment als dementievriendelijke persoon kunt opstellen. De G staat voor geruststellen, de O voor oogcontact maken, de E voor even meedenken en de D voor het zeggen van dankjewel.

Om het heel eenvoudig aan te geven: als je je medemens invoelend, rustig en vriendelijk tegemoet treedt, ben je al een heel eind.

In een dementievriendelijke gemeente is er dus begrip. Daarom is het belangrijk dat dementie herkend wordt en dat we weten hoe we het beste kunnen omgaan met mensen met geheugenproblemen. Vanuit de Werkgroep dementievriendelijk Huizen zijn er al trainingen gegeven aan verschillende winkeliers, een aantal pedicures, ambtenaren, burgers en ook aan medewerkers van de Bibliotheek.

Voor andere informatie kunt u terecht op www.samendementievriendelijk.nl Ook is het mogelijk om contact te zoeken met de Werkgroep dementie-vriendelijk Huizen: Emailadres gooi@alzheimer-nederland.nl

De Werkgroep dementievriendelijk Huizen vertrouwt erop dat vele inwoners zich registreren als dementievriendelijk!

Cees Croes
Vicevoorzitter Alzheimer Nederland, afdeling Gooi en Omstreken
Voorzitter Werkgroep dementievriendelijk Huizen