>>Voor u gelezen: "De Dag door met Dementie"...

Voor u gelezen: "De Dag door met Dementie"

31-03-2016

Voor u gelezen: "De Dag door met Dementie"

Ik wilde nu eens niet een verhaal lezen van iemand van wie de moeder, de zus of een goede vriendin dementie heeft. Daar zijn er zoveel van…
Ik wilde een goed te begrijpen uitleg over wat er in de hersenen loos is en wat dát betekent voor het dagelijkse leven en beleven. Daarnaast wilde ik lezen waar die eigenaardige trekken zoals achterdocht, angst, agressie, dwalen e.d. toch vandaan komen. En ook hoe je het beste met mensen met dementie en die vervelende symptomen kunt omgaan. Hoe kom je redelijk de dag door?
De Dag door met Dementie’ is meer een studieboek dan een boek om te lezen, gezellig zittend in een hoekje met de voeten op een haardbankje. Dit boek vertelt in alledaagse taal wat er aan de hand is in de hersenen als iemand lijdt aan dementie en wat daarvan de gevolgen zijn; zowel voor de patiënt als voor diens naasten. Ik heb het gelezen met een potloodje in de hand om sleutelzinnetjes en trefwoorden te onderstrepen. Het is niet het mooiste proza dat ik ken, het is wel allemaal heel begrijpelijk. En het verklaart heel veel. 

De schrijvers maken, o.a. met tekeningetjes helder wat er gebeurt in het hoofd en daardoor in het leven van iemand met dementie. Het vertelt waardoor o.a. denken, kiezen en zelfstandig handelen gaandeweg minder worden en tenslotte niet meer gaan. Ook wat dan nog wel gaat en wat dat betekent voor patiënt en diens verwanten en kennissen. 
Vervolgens de uitleg hoe je hiermee kunt omgaan. Praktische tips illustreren hoe je een prettiger en meer ontspannen omgang kunt bewerkstelligen. Ook is er aandacht voor de inrichting van het huis, de zit- en slaapkamer en hulpmiddelen die je kunt inzetten. 
Fijn ook dat aandacht besteed wordt aan de verschillende soorten dementie en de verschijnselen daarvan. Heel handig vind ik het laatste hoofdstuk! Het geeft in 66 punten aan wat dementie is, wat steeds moeilijker gaat en… wat je kunt doen om het draaglijk te maken. Een samenvatting van al het voorgaande. 
Tenslotte vind ik dat het boek heel mooi is uitgevoerd: rijk geïllustreerd, gebonden, uitgevoerd in mooi papier dat ook nog eens lekker ruikt als je het boek voor het eerst ter hand neemt.

Het is geschreven door Anneke van der Plaats en Dick Kits, wordt uitgegeven bij Kroese Kits Uitgeverij en kost € 19,95.
Cees Croes