>>Oude herinneringen ophalen in Huizer museum

Oude herinneringen ophalen in Huizer museum

23-09-2015

Oude herinneringen ophalen in Huizer museum

Woensdag 24 september: boeiende rondleiding in het Huizer museum

We hebben het Huizer museum een aantal jaren gelden bezocht. Deze week is er een aangepast programma speciaal voor ouderen om het verleden te (her)beleven. Een mooie aanleiding om weer eens te gaan.

We werden enthousiast onthaald door de medewerkers van het museum gingen met 4 oudere dames naar de kelder. Daar zagen we allerlei gebruiksvoorwerpen afkomstig uit de landbouw, visserij en het huishouden. In alle rust mochten we voorwerpen bekijken en aanraken. Bijvoorbeeld een hele zware melkbus, of een melkkrukje. De verhalen uit het verleden kwamen hierbij vanzelf naar voren. Anders hielp de medewerkster ons op weg. Zij liet ons het verleden beleven.

Aan de andere zijde van de ruimte bevindt zich een kleine huiskamer ingericht als in vroeger tijden. Vader zit in klederdracht aan tafel en de kleine meid zit in de ton. Ook hier mochten we allerlei voorwerpen vathouden en bekijken en kwamen de nodige verhalen los. Het interieur was een feest van herkenning. Als aandenken hebben we een mooie foto  gemaakt met alle dames in de huiskamer.

Ter ontspanning kregen we een kopje thee of koffie in de museumwinkel. Hier waren allerlei breisels te zien en te voelen. Op tafel lag een breilapje. Met een kleine aansporing werd zelfs een toertje gebreid!

Hierna bezochten we het gedeelte waar prachtige klederdracht staat. Een andere medewerkster nam hier het stokje over en liet ons voelen hoe zwaar een jurkje van een meisje in klederdracht is. Ze vertelde ons allerlei “geheimen “ die men toepaste om de klederdracht op z’n mooist te dragen. Ze liet ons de stoffen voelen en vertelde van alles over de stoffen, mutsen en bijbehorende sieraden. Dit was koren op de molen voor de dames die hiermee opgegroeid waren en de anderen vertelden over hun naaikennis.

Kortom een middag waarin onbekende bekwaamheden en herinneringen naar voren kwamen. Wat hebben de dames veel kennis in huis als je het weet te triggeren.

Ik heb hier dankbaar van genoten,

Een mantelzorger

Ga zelf ook eens samen met iemand herinneringen ophalen

U kunt zelf ook een keer samen herinnering op gaan halen. Bekijk hier de informatie over het speciale arrangement, inclusief tips voor een geslaagd bezoek aan het Huizer Museum. De kosten zijn slechts € 7,50 voor twee personen, inclusief een kopje koffie of thee.