>>'Nog steeds taboe op alzheimer'

'Nog steeds taboe op alzheimer'

05-09-2015

'Nog steeds taboe op alzheimer'

HUIZEN - Elk jaar is het op 21 september Wereld Alzheimer Dag. Het doel is de aandacht te vestigen op dementie. Dit jaar kiest het Gooi voor een Alzheimer Week met als thema 'Beleef Dementie', van 21 tot en met 26 september. Deze wordt gehouden in Huizen. 'Op Alzheimer rust nog steeds een taboe. Daar willen we verandering in aanbrengen', zegt Cees Croes, vice-voorzitter van Alzheimer Nederland Afdeling Gooi e.o..

Nieuwsblad van Huizen - 5 september 2015

De Alzheimer Week wordt georganiseerd door de Werkgroep Dementievriendelijk Huizen. Deze werkgroep is gevormd nadat de tien gemeenten in het Gooi in september 2014 een convenant hebben ondertekend. In dat convenant hebben de gemeenten aangegeven dementievriendelijk te willen worden.

In een dementievriendelijke gemeente doen ook mensen met Alzheimer mee aan de maatschappij. Voor dat dat daadwerkelijk zover is, moet er echter nog wel wat gebeuren. Mensen weten volgens Croes nog te weinig over alzheimer.

Dementie, zoals alzheimer ook wel genoemd wordt, kent verschillende fasen. Croes: 'In het beginstadium kun je nog heel goed deelnemen aan de samenleving. Wel wordt het gaandeweg steeds moeilijker. Je ziet dat dementerende mensen de symptomen van hun aandoening proberen te verbloemen voor de buitenwereld. Temeer omdat die buitenwereld te weinig weet over alzheimer. Met de Alzheimer Week willen we mensen meer inzicht geven in hoe het is om alzheimer te hebben.'

'Mensen met alzheimer belanden vaak in een sociaal isolement', legt Elsemieke Giezen uit. Ze is beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning bij de gemeente Huizen en is lid van de Werkgroep Dementievriendelijk Huizen. 'Je ziet dat iemand met alzheimer zich vaak terugtrekt en de veilige situatie thuis opzoekt. Dat is niet alleen erg voor de alzheimer-patiënt, maar ook nog eens ongelofelijk zwaar voor de partner, de mantelzorger', aldus Giezen.

Met de Alzheimer Week wil de organiserende werkgroep een volgende stap zetten richting een dementievriendelijke samenleving. Er zijn activiteiten voor mensen met geheugenproblemen of dementie, voor familieleden en mantelzorgers. Ook voor mensen die als vrijwilliger of vanuit hun werk met dementerenden in aanraking komen.

Het taboe rond alzheimer moet worden doorbroken. In een dementievriendelijke samenleving wordt het dagelijks leven van mensen met geheugenproblemen zo gemakkelijk mogelijk gemaakt. Dat kan omdat buurvrouw, winkelier, agent, ambtenaar en alle anderen begrip tonen voor de ziekte en hebben geleerd hoe zij mensen met dementie het beste tegemoet kunnen treden.

Alle inwoners van het Gooi en omstreken zijn welkom om deel te nemen. Er zijn dagelijks één of meer activiteiten. Op www.dementievriendelijkhuizen.nl staat het programma van de Alzheimer Week.