>>Collectie van de Dementheek fors uitgebreid

Collectie van de Dementheek fors uitgebreid

13-05-2017

Collectie van de Dementheek fors uitgebreid

Met dank aan een subsidie van de gemeente Huizen

De Dementheek is een speciale bibliotheek met boeken, spellen en films voor mensen met geheugenproblemen of dementie én hun naasten (familie, vrienden, buren) en is gevestigd in De Oude Pastorie in Huizen. Het is mogelijk deze materialen te lenen in de Dementheek.

In de Dementheek zijn verschillende soorten boeken beschikbaar. Zo kan het lezen van boeken met ervaringsverhalen tot steun zijn, maar ook een praktisch boek die inzicht geeft in de diverse aspecten van dementie kan ondersteunend zijn. Ook voor professionals bestaat de mogelijkheid om boeken te lenen die nog meer verdieping geven in het begeleiden van mensen met dementie. Daarnaast is er een reeks boeken over vroeger met onderwerpen die refereren aan jeugdherinneringen of over bijvoorbeeld de beroepen van vroeger.

Daarnaast zijn er aangepaste spelmaterialen en historische films voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Deze materialen helpen om het geheugen positief te stimuleren en bieden mogelijkheden tot gezamenlijke activiteiten. Het spelen van een spel of het samen bekijken van een mooie natuurfilm kan van grote waarde zijn.

Het team van De Oude Pastorie kan ondersteunen bij de keus voor een bepaald boek op spelactiviteit. Ook hebben zij een luisterend oor voor degene die de Dementheek bezoeken en kunnen zondig advies geven. Dat kan bijvoorbeeld zijn:  het in contact brengen met collega- organisaties, ondersteuning door een vrijwilliger of een zorgconsulent van de gemeente.

Door een subsidie van de gemeente Huizen is de collectie in de afgelopen weken aangevuld met meer dan 40 nieuwe items zoals boeken, spellen en DVD’s.  Voorzitter van de stichting Thuis in Dementie Nel Hoogmoed: ‘Met deze subsidie laat de gemeente Huizen zien dat zij wil bijdragen aan een dementievriendelijke gemeente. De Dementheek is een laagdrempelige activiteit om in contact te komen met mensen met dementie en hun mantelzorgers en voor hun van betekenis te kunnen zijn.’

De Dementheek is geopend op maandag, donderdag en vrijdag van 10.00 – 16.00 uur en gevestigd in De Oude Pastorie aan de Oranje Weeshuisstraat 1 te Huizen.