>>Dementievriend worden

Wat kun je persoonlijk doen als dementievriend?

In 't Gooi heeft zich al een respectabel aantal mensen aangemeld als dementievriend. Dat zijn mensen die willen meehelpen om de samenleving, dorp, stad, regio, zo in te richten dat deze ook mensen die kampen met geheugenproblemen zich er veilig voelen en voluit mee kunnen doen bij alle activiteiten.

Wat kun je evenwel daadwerkelijk persoonlijk doen? 

 

Puntsgewijze een aantal concrete mogelijkheden die we hebben gevonden op de website www.samendementievriendelijk.nl.

  1. meld jezelf aan als dementievriend op: www.samendementievriendelijk.nl; stimuleer anderen in je omgeving om zich ook aan te melden;
  2. volg de gratis basistraining dementievriendelijk Op www.samendementievriendelijk.nl lees je: “Met de gratis training GOED omgaan met dementie leer je in simpele stappen beter contact te maken als je een onbekende met dementie tegenkomt. Bijvoorbeeld in een winkel of bibliotheek”.
  3. als je ideeën hebt om het dorp of de regio dementievriendelijk te maken, deel die dan! Denk aan mogelijkheden op sportgebied (samen wandelen, fietsen), voorleesactiviteiten i.s.m. de bibliotheek, theaterbezoek enz.
  4. stimuleer bedrijven waarmee je connecties hebt om dementievriendelijk te worden. Wijs ze op bedrijven@samendementievriendelijk.nl waar ze zich kunnen aanmelden en nadere informatie kunnen verkrijgen; wijs ze op de mogelijkheid om zelf dementievriendelijk te worden;
  5. steun het onderzoek naar oorzaken van dementie en het bestrijden van deze ziekte met een geldelijke bijdrage;
  6. bied praktische ondersteuning aan een mantelzorger in je omgeving: mantelzorgers kunnen zorg vaak moeilijk uit handen geven. Bied daarom vooral praktische steun, zoals schoonmaken, boodschappen doen, een lift met de auto, of even de hond uitlaten. De mantelzorger bepaalt de agenda‚Ä®Mantelzorgers hebben het vaak druk met geregel en planning. Dus verwacht niet dat zij hun agenda aan jou aanpassen, maar wees zelf flexibel. Ga stappen met een mantelzorger. Laat een mantelzorger weten dat je graag eens met hem of haar naar de film of de kroeg wil. Of naar een mooi theaterstuk. Of een stukje wilt wandelen. Dan hoeft de mantelzorger geen drempel over als hij of zij eens tijd voor zichzelf heeft. Word een paar uur reserve-mantelzorger: even de zorg overnemen geeft de mantelzorger even ademruimte om iets voor zichzelf te doen. Dan kun jij leuke dingen doen met degene met dementie. Weet je niet wat hij fijn vindt om te doen? Overleg dan met de mantelzorger en ga na welke dingen je kunt gaan doen. 
  7. Bezoek informatieve bijeenkomsten over dementie die in het eigen dorp  of in de eigen regio worden georganiseerd.In Huizen bijvoorbeeld op dinsdag 20 september 2016 van 19:00 – ca. 21:30 uur in ‘t Vuronger, Schoolstraat 6 te Huizen. Thema: “Prettig langer thuis wonen met dementie” Samen met mantelzorgers, mensen met dementie en vertegenwoordigers van bedrijven, de gemeente en verenigingen wordt gesproken en nagedacht over het zo lang mogelijk zelfstandig blijven van mensen met dementie.

Vragen die aan de orde komen: wat zijn de mogelijkheden; welke bottlenecks worden ervaren; is Huizen wel zo dementievriendelijk?