>Agenda

Agenda

Actuele activiteiten

Jaarprogramma 2019 | Oude pastorie Huizen

Dementie heeft vaak ook een grote impact op de mensen in de omgeving van iemand met dementie. Een luisterend oor, praktisch advies of andere informatie kan dan heel welkom zijn. Hiervoor kunt u elke donderdagmorgen van 9.00 -11.00 uur ook terecht in de Dementheek. Joke Voogt, coördinator Dagbesteding, neemt graag de tijd om met u mee te denken.

Locatie, bereikbaarheid en aanmelden
Alle activiteiten vinden plaats in het Oranje Weeshuis, Oranje Weeshuisstraat 5, 1271 VP te Huizen. Het Oranje Weeshuis is ook toegankelijk voor mensen met een rollator of rolstoel.

Er zijn geen kosten aan de activiteiten verbonden.

U kunt zich voor de training, themamiddagen en spelmiddagen aanmelden door te bellen naar 035 – 526 0111 of een e-mail te sturen naar directiesecretariaat@oudepastoriehuizen.nl. Wilt u dan uw naam en telefoonnummer vermelden alsmede de activiteit waarvoor u zich wilt opgeven. Wij zullen dan contact met u opnemen om uw aanmelding te bevestigen.

Download programma 2019

Vaste activiteiten

DemenTheek | Loosdrecht

De DemenTheek biedt de mogelijkheid om kosteloos materiaal te lenen en uit te proberen in de thuissituatie voor mensen met dementie en hun mantelzorger. Hierbij kunt u denken aan aangepaste telefoons, simpele afstandsbedieningen, sensoren, GPS-systemen, dagritmeklokken en nog veel meer. Ook informatie over de online Keuzehulp www.fit-keuzehulp.nl en over andere producten is aanwezig. Uitgangspunt is dat het prettig thuis blijven wonen ondersteund wordt.

Meer informatie

Alzheimer Café | Huizen/BEL gemeentes

Elke 3e donderdag van de maand
Tijd : 19.30–21.00 uur (zaal open vanaf 19.00 uur)
Plaats: Brassershoeve, Waterstraat 2, 1271 RP Huizen.

Donderdag 18 april - Peentjes zweten met Gerard Wortel
Muzikaal ondersteund door cellist Bas van Waard weet Gerard Wortel als geen ander zijn publiek te bespelen, te betrappen en te bezingen. Wortel hekelt, ontroert, laat je ouderwets lachen, meezingen en applaudisseren.
Gerard Wortel is theatermaker, entertainer, bard, stadsdichter, taalknutselaar en zanger.

Donderdag 16 mei 2019 - Vakantiemogelijkheden voor ouderen met dementie
Te vermoeiend, verwarrend of teveel gedoe? Toch willen veel mensen graag nog even weg, de routines tijdelijk doorbreken. Wat zijn de mogelijkheden (ook dicht bij huis) voor een aangepaste vakantie? Tot welke reisorganisaties kun je je wenden en welke hulp kan er worden ingeschakeld?
Gastspreker(s): nnb

Donderdag 20 juni 2019 - Roept u maar en Troubadour Leon Lutterman zingt het; verstaanbaar en zonder teveel decibellen!
Leon is één van Nederlands bekendste troubadours - in alle windstreken heeft hij al eens opgetreden! Leon levert maatwerk: op deze avond presenteert hij liedjes speciaal voor de oudere mens met geheugenproblemen. Liedjes van vroeger. Liedjes die iedereen zich herinnert en klakkeloos kan meezingen.

Donderdag 18 juli 2019 - Het Alzheimercafé Huizen is vanwege vakantie gesloten!

Donderdag 15 augustus 2019 - Palliatieve terminale zorg
Vanavond gaat het over de zorg voor mensen voor wie geen genezende behandeling meer mogelijk is en die zich in de laatste maanden van hun leven bevinden. Twee vrijwilligers van de VPTZ (vrijwillige palliatieve terminale zorg) vertellen over hun zo ongelooflijke belangrijke werk: het bieden van de in deze fase zo nodige en gewenste ondersteuning.
Gastspreker(s): nnb

Alzheimer Café | Weesp/Gooise Meren

Iedere 1e donderdag van de maand
Tijd: 19.30 - ca. 21.15 uur (zaal open vanaf 19.00 uur)
Plaats: Restaurant ‘Hart van Weesp’, Herengracht 35, Weesp
Tel: 0294 239670

Download de nieuwsbrief van Weesp

Donderdag 4 april - De Juf, de bakker en de Dominee

 

De juf kent veel liedjes, maar helaas laat haar geheugen haar soms in de steek. Gelukkig schieten de bakker en de dominee haar dan te hulp. Een programma dat uitnodigt om mee te zingen.

Donderdag 2 mei 2019
Het Vivium ABC is een Advies- en Behandel Centrum voor ouderen in de regio Gooi & Vechtstreek. De aan het ABC verbonden deskundigen advi-seren en behandelen ouderen bij wie het evenwicht tussen lichamelijke gezondheid, geestelijke vermogens, welbevinden en het sociale leven verstoord is geraakt. De basis van het Vivium ABC wordt gevormd door een specialist ouderengeneeskunde, een ouderen-psycholoog en een verpleegkundige. Deze avond zullen twee medewerkers van Vivium ABC: een specialist ouderengeneeskunde en een psycholoog toelichten waarvoor het Vivium ABC ingeschakeld kan worden.
Gastsprekers: Janine van Kooten (specialist Ouderenzorg) en Janneke Horseling (psycholoog Vivium)

Donderdag 6 juni 2019
Sjef van Bommel schreef een prachtig boek over hoe hij zijn man Thom verliest aan een vorm van dementie.
Het boek is een aanrader voor iedereen die een partner heeft met dementie en voor mensen die meer willen lezen over de impact van dementie op een relatie. Sjef vertelt levendig over onder andere zijn taak als mantelzorger en dan met name over de manieren die hij uitvindt om het leven voor hen beiden aangenaam te houden.
Gastspreker: Sjef van Bommel, schrijver van het boek ”Ik ben niet kwijt”

Donderdag 4 juni 2019
Het onderwerp is vanavond “Dagbehandeling en Dagbesteding” Voor wie is dit eigenlijk bedoeld? Wat is de meerwaarde? Hoe kom ik er terecht? Dit zijn maar een paar vragen die de medewerkers van PG Dagcentrum Vivium geregeld te horen krijgen. Vanavond krijgt u een inkijkje in het doel van het centrum en krijgt u antwoord op bovengenoemde vragen, zodat u een duidelijk beeld krijgt.
Gastspreker: Wyke van Nigtevecht, Begeleider PG Dagcentrum Vivium Oversingel in Weesp

Donderdag 1 augustus - Het Alzheimercafé Weesp is vanwege vakantie gesloten!

Alzheimer Café | Hilversum/Wijdemeren

Het Alzheimer Café Hilversum is een trefpunt voor mensen met dementie, hun partners, familieleden en vrienden. Naast de onderlinge contacten en gesprekken staat er ook iedere keer een thema centraal, wat door een deskundige inleider wordt verzorgd. Voor informatie en vragen zijn er deskundigen aanwezig, alsook een uitgebreide informatietafel.

Datum: elke 2e woensdag van de maand
Tijd: 19.30 - 21.00 uur (zaal open vanaf 19.00 uur).
Plaats: Wijkcentrum de Koepel, Kapittelweg 399a, Hilversum (parkeren, entree en het eerste kopje koffie/thee zijn gratis)
Informatie: alzheimercafe.hilversum@gmail.com of 06-2095 1875

Woensdag 10 april 2019 - Geheugenpoli

 

Wanneer je vergeetachtig wordt, roept dit bij de familie/mantelzorger vaak vragen op. De huisarts kan de cliënt voor nadere diagnostiek doorverwijzen naar de geheugenpoli. Op één dag vindt hier onderzoek plaats door een team van specialisten. Wat onderzoeken ze en met welk doel? Een medewerker van de geheugenpoli licht toe hoe er gewerkt wordt en gaat in op uw vragen.
Gastspreker:  Caroline Tielkes, psycholoog Gezondheidszorg Tergooi

Woensdag 8 mei 2019 - “Hoe doe je dat, leven met dementie?”
Erik Zwiers volgde zes mensen met dementie in hun dagelijks leven en schreef hier het boek ”Zolang ik er ben” over. Hoe geef je vorm aan een veranderend leven en welke maatschappelijke tegenwerking wordt daarbij ervaren. Hoe ga je om met onbegrip, pijn en verdriet. Een waardig leven met dementie ligt in een sociale benadering van dementie en het samen-doen van zowel zorgprofessionals als naasten. De kloof tussen mensen die succesvol zijn en zij die minder/niet meer mee kunnen komen wordt groter. Hoe komen we dichter bij een dementievriendelijke samenleving?
Gastspreker : Erik Zwiers, journalist

Woensdag 12 juni 2019
Tegen welke zaken loop je aan als je alleenstaand bent en te maken krijgt met dementie? Waar moet je zelf of je omgeving extra alert op zijn als er geen partner in de directe omgeving is? Welke mogelijkheden voor ondersteuning en/of hulp zijn er zodat je zo goed mogelijk thuis kan blijven functioneren?
Gastspreker: Miriam van Aertsbergen (casemanger dementie) heeft ervaring met begeleiden van alleenstaanden met dementie

Woensdag 10 juli 2019
Bij dementie denkt men vaak aan achteruitgang van het geheugen. Maar ook het gedrag, stemming of karakter kan door de ziekte veranderen. Het vraagt van de omgeving vaak een andere aanpak. Hoe ontstaan deze veranderingen en hoe ga je daar mee om? We denken b.v. aan somberheid, angst, boosheid en agressie, achterdocht, lusteloosheid of ontremming. Of dit problemen zijn of kunnen worden wisselt en hangt sterk af van de draagkracht van de mantelzorger.
Gastspreker: nnb

Woensdag 14 augustus 2019
Uit onderzoek blijkt dat bewegen voor mensen met dementie goed is. Met bewegen kun je dementie niet stoppen, maar wel lijkt het te vertragen. Zo verbetert het denkvermogen en verloopt het doen van alledaagse activiteiten beter. Hoe werkt dit? En wat kun je doen om fit te blijven bij dementie?
Gastspreker : Marloes van Riemsdijk, MPT, Geriatriefysiotherapeut, ParkinsonNettherapeut

Onvergetelijk Singer - Speciale rondleiding | Laren

Een ontspannen en inspirerende middag bieden aan mensen met dementie en hun mantelzorgers

Dat is het doel van Onvergetelijk Singer. Tijdens deze bijzondere rondleiding wordt er samen gekeken naar kunst aan de hand van een maandelijks wisselend thema. De deelnemers krijgen door vragen te beantwoorden en creatieve opdrachten uit te voeren de mogelijkheid om hun eigen observaties, verhalen en ervaringen te delen, zonder daarbij terug te hoeven vallen op het kortetermijngeheugen. Bijzonder is dat dit niet alleen leidt tot een verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met dementie, maar dat het ook positieve effecten heeft voor mantelzorgers en de relatie tussen hen beiden.Singer Laren biedt met Onvergetelijk bovendien een veilige en verrassende omgeving om met lotgenoten in contact te komen.

Data  Iedere eerste vrijdag van de maand
Tijd   14:30 - 16:00 uur
Prijs   € 8,50 per persoon inclusief museumentree. Met Museumjaarkaart € 3,00 per persoon.
           
Reserveren is noodzakelijk via receptie@singerlaren.nl

Groepen zijn van harte welkom, ook op andere dagen en tijden.
De kosten zijn € 90,00 per groep van maximaal 12 personen, inclusief museumentree.
Mail naar receptie@singerlaren.nl of bel 035 539 39 56 om de mogelijkheden te bespreken.