>Agenda

Agenda

Actuele activiteiten

Jaarprogramma 2019 | Oude pastorie Huizen

Dementie heeft vaak ook een grote impact op de mensen in de omgeving van iemand met dementie. Een luisterend oor, praktisch advies of andere informatie kan dan heel welkom zijn. Hiervoor kunt u elke donderdagmorgen van 9.00 -11.00 uur ook terecht in de Dementheek. Joke Voogt, coördinator Dagbesteding, neemt graag de tijd om met u mee te denken.

Locatie, bereikbaarheid en aanmelden
Alle activiteiten vinden plaats in het Oranje Weeshuis, Oranje Weeshuisstraat 5, 1271 VP te Huizen. Het Oranje Weeshuis is ook toegankelijk voor mensen met een rollator of rolstoel.

Er zijn geen kosten aan de activiteiten verbonden.

U kunt zich voor de training, themamiddagen en spelmiddagen aanmelden door te bellen naar 035 – 526 0111 of een e-mail te sturen naar directiesecretariaat@oudepastoriehuizen.nl. Wilt u dan uw naam en telefoonnummer vermelden alsmede de activiteit waarvoor u zich wilt opgeven. Wij zullen dan contact met u opnemen om uw aanmelding te bevestigen.

Download programma 2019

Vaste activiteiten

DemenTheek | Loosdrecht

De DemenTheek biedt de mogelijkheid om kosteloos materiaal te lenen en uit te proberen in de thuissituatie voor mensen met dementie en hun mantelzorger. Hierbij kunt u denken aan aangepaste telefoons, simpele afstandsbedieningen, sensoren, GPS-systemen, dagritmeklokken en nog veel meer. Ook informatie over de online Keuzehulp www.fit-keuzehulp.nl en over andere producten is aanwezig. Uitgangspunt is dat het prettig thuis blijven wonen ondersteund wordt.

Meer informatie

Alzheimer Café | Huizen/BEL gemeentes

Elke 3e donderdag van de maand
Tijd : 19.30–21.00 uur (zaal open vanaf 19.00 uur)
Plaats: Brassershoeve, Waterstraat 2, 1271 RP Huizen.

Donderdag 21 februari - Alcohol en dementie
Het lichaam op hogere leeftijd verdraagt alcohol slechter en de gezondheidsrisico’s door alcoholgebruik nemen toe. Zeker voor iemand met dementie. Wat is de impact van alcohol en hoe hou je het alcoholgebruik van je naaste in toom?
Gastspreker(s): Nu nog onbekend

Donderdag 21 maart - Wat kan het WMO-loket betekenen voor inwoners van Huizen/BEL-gemeentes?
Het is soms ingewikkeld om er in een zorgsituatie of bij het ouder worden achter te komen hoe passende ondersteuningsmogelijkheden te vinden en aan te vragen zijn. Het WMO-loket kan op veel vragen antwoord geven. De gastspreker zal u informeren over wanneer u een eigen bijdrage moet betalen en hoe deze berekend wordt. Tevens zal het gaan over de CIZ-eigen bijdrage bij bijvoorbeeld opname in een verpleeghuis.
Gastspreker(s): één of twee WMO-consulenten uit de HBEL-gemeenten

Donderdag 18 april - Peentjes zweten met Gerard Wortel
Muzikaal ondersteund door cellist Bas van Waard weet Gerard Wortel als geen ander zijn publiek te bespelen, te betrappen en te bezingen. Wortel hekelt, ontroert, laat je ouderwets lachen, meezingen en applaudisseren.
Gerard Wortel is theatermaker, entertainer, bard, stadsdichter, taalknutselaar en zanger.

Alzheimer Café | Weesp/Gooise Meren

Iedere 1e donderdag van de maand
Tijd: 19.30 - ca. 21.15 uur (zaal open vanaf 19.00 uur)
Plaats: Restaurant ‘Hart van Weesp’, Herengracht 35, Weesp
Tel: 0294 239670

Download de nieuwsbrief van Weesp

Donderdag 7 februari - In de leegte van de dagen
Eén op de drie Weespers geeft aan zich vaker eenzaam te voelen. Maar wat is er te doen aan een probleem waar zo’n groot taboe op ligt? Hoe weet je eigenlijk of je eenzaam bent? Ziet eenzaamheid er hetzelfde uit als je 14 jaar bent, of 20, 55, 74? De afgelopen maanden gingen negen jonge toneelspelers op onderzoek uit. Ze spraken met mensen in Weesp en daarbuiten, deelden eigen ervaringen en vroegen zich af: Wil eenzaamheid eigenlijk wel gevonden worden?
Gastsprekers: De City speelt

Donderdag 7 maart - Dementie begint sluipenderwijs en geleidelijk
Vaak is het zelfs lange tijd mogelijk om niets te laten merken van de dementieverschijnselen aan buitenstaanders. Dat heeft voordelen, want dan gaat het leven door. Maar maakt ook eenzaam en geeft mantelzorgers vaak het gevoel dat anderen hen niet begrijpen. Is het goed te vertellen wat er aan de hand is? En hoe doe je dat zonder degene die dementie heeft af te vallen/te kwetsen?
Gastsprekers: Marieke Bos (huisarts) en Mirjam Wietsma (praktijkondersteuner)

Donderdag 4 april - De Juf, de bakker en de Dominee
De juf kent veel liedjes, maar helaas laat haar geheugen haar soms in de steek. Gelukkig schieten de bakker en de dominee haar dan te hulp. Een programma dat uitnodigt om mee te zingen.

Alzheimer Café | Hilversum/Wijdemeren

Het Alzheimer Café Hilversum is een trefpunt voor mensen met dementie, hun partners, familieleden en vrienden. Naast de onderlinge contacten en gesprekken staat er ook iedere keer een thema centraal, wat door een deskundige inleider wordt verzorgd. Voor informatie en vragen zijn er deskundigen aanwezig, alsook een uitgebreide informatietafel.

Datum: elke 2e woensdag van de maand
Tijd: 19.30 - 21.00 uur (zaal open vanaf 19.00 uur).
Plaats: Wijkcentrum de Koepel, Kapittelweg 399a, Hilversum (parkeren, entree en het eerste kopje koffie/thee zijn gratis)
Informatie: alzheimercafe.hilversum@gmail.com of 06-2095 1875

Woensdag 13 februari - Recreatieve mogelijkheden met een gedementeerde partner
Hoe is het om eropuit te gaan als jezelf of je partner lijdt aan dementie? Met vakantie gaan zoals vroeger is vaak niet meer mogelijk. Te vermoeiend, verwarrend of teveel gedoe. Toch willen veel mensen nog graag weg, genieten van er even uit zijn, de routines tijdelijk doorbreken. Wat zijn de mogelijkheden (ook dicht bij huis) voor een aangepaste vakantie?
Gastspreker: Kees Krouwel

Woensdag 13 maart - WMO voorzieningen bij dementie
Mensen met dementie willen vaak zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Volgens de WMO, Wet Maatschappelijk Ondersteuning, moet iedereen zo lang mogelijk aan de maatschappij kunnen deelnemen. Bij mensen met dementie is hiervoor wel goede hulp en ondersteuning nodig. Welke hulp is er en hoe kan dit geregeld worden? Deze avond gaan we hierover in gesprek met WMO-consulenten.
Gastsprekers: Lisa van Boxtel en Monica Kobus, WMO-consulenten Sociaal Plein Hilversum

Woensdag 10 april - Geheugenpoli
Wanneer je vergeetachtig wordt, roept dit bij de familie/mantelzorger vaak vragen op. De huisarts kan de cliënt voor nadere diagnostiek doorverwijzen naar de geheugenpoli. Op één dag vindt hier onderzoek plaats door een team van specialisten. Wat onderzoeken ze en met welk doel? Een medewerker van de geheugenpoli licht toe hoe er gewerkt wordt en gaat in op uw vragen.
Gastspreker:  Caroline Tielkes, psycholoog Gezondheidszorg Tergooi

Onvergetelijk Singer - Speciale rondleiding | Laren

Een ontspannen en inspirerende middag bieden aan mensen met dementie en hun mantelzorgers

Dat is het doel van Onvergetelijk Singer. Tijdens deze bijzondere rondleiding wordt er samen gekeken naar kunst aan de hand van een maandelijks wisselend thema. De deelnemers krijgen door vragen te beantwoorden en creatieve opdrachten uit te voeren de mogelijkheid om hun eigen observaties, verhalen en ervaringen te delen, zonder daarbij terug te hoeven vallen op het kortetermijngeheugen. Bijzonder is dat dit niet alleen leidt tot een verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met dementie, maar dat het ook positieve effecten heeft voor mantelzorgers en de relatie tussen hen beiden.Singer Laren biedt met Onvergetelijk bovendien een veilige en verrassende omgeving om met lotgenoten in contact te komen.

Data  Iedere eerste vrijdag van de maand
Tijd   14:30 - 16:00 uur
Prijs   € 8,50 per persoon inclusief museumentree. Met Museumjaarkaart € 3,00 per persoon.
           
Reserveren is noodzakelijk via receptie@singerlaren.nl

Groepen zijn van harte welkom, ook op andere dagen en tijden.
De kosten zijn € 90,00 per groep van maximaal 12 personen, inclusief museumentree.
Mail naar receptie@singerlaren.nl of bel 035 539 39 56 om de mogelijkheden te bespreken.