>Agenda

Agenda

Actuele activiteiten

Donderdag 6 juni 2019 | Lucht en licht in de Mantelzorg

Ineke Ludikhuize geeft een interactieve lezing voor mantelzorgers met aansluitend een lunch.

Lucht en licht in de Mantelzorg

Donderdag 6 juni 2019
11:00 tot 13:00 uur
Wijkcentrum Lopes dias

Lucht en licht?

Misschien niet het eerste waar je aan denkt bij mantelzorg. Naast de dagelijkse zorg thuis, het regelwerk, alle zorgen die het met zich mee brengt is het nog een hele opgave om het luchtig en licht te houden. Dit is wel belangrijk omdat je, al is het zwaar, toch altijd ook ergens licht wilt.

Zo lukt het beter om het vol te houden.

Ineke is o.a. mantelzorgster geweest van haar man Willem Aantjes en schrijfster van het boek 'Een warme jas voor mantelzorgers'. De titel van het boek verwijst naar de warme jas die je wilt zijn voor een ander, maar die je zelf net zo goed nodig hebt.

Aan deze activiteit zijn geen kosten verbonden.
Informatie en aanmelden via iklarenbeek@versawelzijn.nl
Wijkcentrum Lopes Dias: Lopes Diaslaan 213, 1222 VE Hilversum

Jaarprogramma 2019 | Oude pastorie Huizen

Dementie heeft vaak ook een grote impact op de mensen in de omgeving van iemand met dementie. Een luisterend oor, praktisch advies of andere informatie kan dan heel welkom zijn. Hiervoor kunt u elke donderdagmorgen van 9.00 -11.00 uur ook terecht in de Dementheek. Joke Voogt, coördinator Dagbesteding, neemt graag de tijd om met u mee te denken.

Locatie, bereikbaarheid en aanmelden
Alle activiteiten vinden plaats in het Oranje Weeshuis, Oranje Weeshuisstraat 5, 1271 VP te Huizen. Het Oranje Weeshuis is ook toegankelijk voor mensen met een rollator of rolstoel.

Er zijn geen kosten aan de activiteiten verbonden.

U kunt zich voor de training, themamiddagen en spelmiddagen aanmelden door te bellen naar 035 – 526 0111 of een e-mail te sturen naar directiesecretariaat@oudepastoriehuizen.nl. Wilt u dan uw naam en telefoonnummer vermelden alsmede de activiteit waarvoor u zich wilt opgeven. Wij zullen dan contact met u opnemen om uw aanmelding te bevestigen.

Download programma 2019

Vaste activiteiten

DemenTheek | Loosdrecht

De DemenTheek biedt de mogelijkheid om kosteloos materiaal te lenen en uit te proberen in de thuissituatie voor mensen met dementie en hun mantelzorger. Hierbij kunt u denken aan aangepaste telefoons, simpele afstandsbedieningen, sensoren, GPS-systemen, dagritmeklokken en nog veel meer. Ook informatie over de online Keuzehulp www.fit-keuzehulp.nl en over andere producten is aanwezig. Uitgangspunt is dat het prettig thuis blijven wonen ondersteund wordt.

Meer informatie

Alzheimer Café | Huizen/BEL gemeentes

Elke 3e donderdag van de maand
Tijd : 19.30–21.00 uur (zaal open vanaf 19.00 uur)
Plaats: Brassershoeve, Waterstraat 2, 1271 RP Huizen.

Donderdag 20 juni 2019 - Roept u maar en Troubadour Leon Lutterman zingt het; verstaanbaar en zonder teveel decibellen!
Leon is één van Nederlands bekendste troubadours - in alle windstreken heeft hij al eens opgetreden! Leon levert maatwerk: op deze avond presenteert hij liedjes speciaal voor de oudere mens met geheugenproblemen. Liedjes van vroeger. Liedjes die iedereen zich herinnert en klakkeloos kan meezingen.

Donderdag 18 juli 2019 - Het Alzheimercafé Huizen is vanwege vakantie gesloten!

Donderdag 15 augustus 2019 - Palliatieve terminale zorg
Vanavond gaat het over de zorg voor mensen voor wie geen genezende behandeling meer mogelijk is en die zich in de laatste maanden van hun leven bevinden. Twee vrijwilligers van de VPTZ (vrijwillige palliatieve terminale zorg) vertellen over hun zo ongelooflijke belangrijke werk: het bieden van de in deze fase zo nodige en gewenste ondersteuning.
Gastspreker(s): nnb

Alzheimer Café | Weesp/Gooise Meren

Iedere 1e donderdag van de maand
Tijd: 19.30 - ca. 21.15 uur (zaal open vanaf 19.00 uur)
Plaats: Restaurant ‘Hart van Weesp’, Herengracht 35, Weesp
Tel: 0294 239670

Download de nieuwsbrief van Weesp

Donderdag 6 juni 2019
Sjef van Bommel schreef een prachtig boek over hoe hij zijn man Thom verliest aan een vorm van dementie.
Het boek is een aanrader voor iedereen die een partner heeft met dementie en voor mensen die meer willen lezen over de impact van dementie op een relatie. Sjef vertelt levendig over onder andere zijn taak als mantelzorger en dan met name over de manieren die hij uitvindt om het leven voor hen beiden aangenaam te houden.
Gastspreker: Sjef van Bommel, schrijver van het boek ”Ik ben niet kwijt”

Donderdag 4 juni 2019
Het onderwerp is vanavond “Dagbehandeling en Dagbesteding” Voor wie is dit eigenlijk bedoeld? Wat is de meerwaarde? Hoe kom ik er terecht? Dit zijn maar een paar vragen die de medewerkers van PG Dagcentrum Vivium geregeld te horen krijgen. Vanavond krijgt u een inkijkje in het doel van het centrum en krijgt u antwoord op bovengenoemde vragen, zodat u een duidelijk beeld krijgt.
Gastspreker: Wyke van Nigtevecht, Begeleider PG Dagcentrum Vivium Oversingel in Weesp

Donderdag 1 augustus - Het Alzheimercafé Weesp is vanwege vakantie gesloten!

Alzheimer Café | Hilversum/Wijdemeren

Het Alzheimer Café Hilversum is een trefpunt voor mensen met dementie, hun partners, familieleden en vrienden. Naast de onderlinge contacten en gesprekken staat er ook iedere keer een thema centraal, wat door een deskundige inleider wordt verzorgd. Voor informatie en vragen zijn er deskundigen aanwezig, alsook een uitgebreide informatietafel.

Datum: elke 2e woensdag van de maand
Tijd: 19.30 - 21.00 uur (zaal open vanaf 19.00 uur).
Plaats: Wijkcentrum de Koepel, Kapittelweg 399a, Hilversum (parkeren, entree en het eerste kopje koffie/thee zijn gratis)
Informatie: alzheimercafe.hilversum@gmail.com of 06 - 2095 1875

Woensdag 12 juni 2019 - Alleenstaand en dementie
Tegen welke zaken loop je aan als je alleenstaand bent en te maken krijgt met dementie? Waar moet je zelf of je omgeving extra alert op zijn als er geen partner in de directe omgeving is? Welke mogelijkheden voor ondersteuning en/ of hulp zijn er zodat je zo goed mogelijk thuis kan blijven functioneren? Miriam van Aertsbergen casemanager dementie, heeft ervaring met begeleiden van alleenstaanden met dementie en is deze avond de gastspreker.

Woensdag 10 juli - Hoe om te gaan met veranderend gedrag bij dementie.
Bij dementie denkt men vaak aan een achteruitgang van het geheugen. Echter, ook het gedrag of het karakter van iemand met dementie kan door de ziekte veranderen. Hoe ontstaan deze veranderingen en hoe ga je om met bv. tegendraads zijn, boosheid, achterdocht, lusteloosheid of ontremming. Of het gedrag een probleem is, wisselt en hangt sterk af van de draagkracht van de mantelzorger.
Gastspreker: Psycholoog Babette van Lieshout.

Woensdag 14 augustus - Dementie en Bewegen.
Uit onderzoek blijkt dat bewegen voor mensen met dementie goed is. Met bewegen kun je de dementie niet stoppen, maar wel lijkt het de dementie te vertragen. Zo verbetert het denkvermogen en verloopt het doen van alledaagse activiteiten beter. Hoe werkt dit? En wat kun je doen om fit te blijven bij dementie?
Gastspreker : Marloes van Riemsdijk, MPT, Geriatriefysiotherapeut, ParkinsonNettherapeut

Woensdag 11 september - Verschillende vormen van dementie.
Dementie is een verzamelnaam voor ziektebeelden waarbij geheugenproblemen meestal op de voorgrond staan. Afhankelijk van de oorzaak zijn er verschillende vormen van dementie te onderscheiden. Naast de ziekte van Alzheimer komt ook Front Temporale Dementie, vasculaire dementie en Lewy Body dementie vaak voor. Vanavond zal een geriater dieper ingaan op deze verschillende vormen van dementie en de veranderingen waarmee u in het algemeen te maken krijgt. Daarnaast is er aandacht voor uw individuele vragen, want het verloop van het dementieproces is voor iedereen verschillend.
Gastspreker : Nienke Golüke, geriater.

Woensdag 9 oktober - Niet pluis gevoel
Dementie is een sluipend proces, dat vrijwel ongemerkt je leven binnenkomt. De eerste signalen zijn vaak een gevoel dat er iets mis. Dit gevoel kun je het beste omschrijven als een ‘niet-pluisgevoel’. Wat is er aan de hand? Hoe ga je nu het beste te werk in deze fase? Is het goed om een beetje struisvogelpolitiek te bedrijven of moet je juist aan de bel gaan trekken?
Gastspreker: Dr Brinkers en Hatice Huisarts en POH Loosdrecht

Onvergetelijk Singer - Speciale rondleiding | Laren

Een ontspannen en inspirerende middag bieden aan mensen met dementie en hun mantelzorgers

Dat is het doel van Onvergetelijk Singer. Tijdens deze bijzondere rondleiding wordt er samen gekeken naar kunst aan de hand van een maandelijks wisselend thema. De deelnemers krijgen door vragen te beantwoorden en creatieve opdrachten uit te voeren de mogelijkheid om hun eigen observaties, verhalen en ervaringen te delen, zonder daarbij terug te hoeven vallen op het kortetermijngeheugen. Bijzonder is dat dit niet alleen leidt tot een verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met dementie, maar dat het ook positieve effecten heeft voor mantelzorgers en de relatie tussen hen beiden.Singer Laren biedt met Onvergetelijk bovendien een veilige en verrassende omgeving om met lotgenoten in contact te komen.

Data  Iedere eerste vrijdag van de maand
Tijd   14:30 - 16:00 uur
Prijs   € 8,50 per persoon inclusief museumentree. Met Museumjaarkaart € 3,00 per persoon.
           
Reserveren is noodzakelijk via receptie@singerlaren.nl

Groepen zijn van harte welkom, ook op andere dagen en tijden.
De kosten zijn € 90,00 per groep van maximaal 12 personen, inclusief museumentree.
Mail naar receptie@singerlaren.nl of bel 035 539 39 56 om de mogelijkheden te bespreken.